Spooren ontkent homo ontucht

De advocaat van ex-PSV directeur Fons Spooren noemt het besluit van het Openbaar Ministerie om de HIV-besmetting van zijn cliënt naar buiten te brengen ,,bijzonder onzorgvuldig''. De 39-jarige Spooren ontkent bovendien zelf dat hij ontucht heeft gepleegd met minderjarige jongens. Ook weerspreekt Spooren dat hij als HIV-geïnfecteerde onveilige seks heeft gehad.

De advocaat van Spooren erkent dat het dossier belastend materiaal bevat, maar noemt dit niet overweldigend. ,,Het bewijs druipt er niet vanaf.'' Spooren zou jongens hebben opgepikt in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven, een bekende ontmoetingsplaats voor homoseksuelen. ,,Mijn cliënt ontkent niet dat hij daar geweest is. Maar daar zit geen strafrechtelijke kant aan''. Bovendien, zo zegt de advocaat, is er in het plantsoen sprake van homoprostitutie op vrijwillige basis. Gedwongen seks zou niet aan de orde zijn.

Gisteren uitten diverse mensen kritiek op het naar buiten brengen van het ''HIV-nieuws'', omdat hiermee de privacy van de verdachte enorm wordt geschaad, zonder dat hij zich er tegen kan verdedigen. Ook voor het gezin van Spooren (zijn vrouw en twee jonge kinderen) is een dergelijke openbaarmaking schadelijk.

In het tv-programma Nova zei Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant, dat er op zich (bijvoorbeeld bij verkrachting) wat voor te zeggen is om deze info naar buiten te brengen, maar als het gaat om vrijwillige seks hadden de betrokkenen zichzelf er ook tegen kunnen beschermen.

In de ontuchtzaak waar Spooren verdachte in is zijn inmiddels meer mensen aangehouden, van wie justitie de identiteit en verdenking tegen hen nog stil houdt. Zij zouden net als Spooren - al dan niet zijdelings - zijn betrokken. Zo maakte justitie eerder al openbaar dat er al enkele weken een 18-jarige Eindhovenaar vast zit voor betrokkenheid. Daarnaast is vorige week maandag nog een 22-jarige Marokkaanse Eindhovenaar uit het stadsdeel Woensel aangehouden voor eenzelfde rol. Inmiddels zou ook een medisch specialist zijn aangehouden.

''Geen heksenjacht''

Vanochtend heeft de Eindhovense burgemeester Welschen gewaarschuwd dat de affaire rond de voormalige PSV-directeur niet mag leiden tot een heksenjacht op homoseksuelen en Marokkaanse jongens.

Volgens Welschen is er geen enkele reden voor vooroordelen of voorbarige conclusies. Gisteren riep de burgemeester slachtoffers van Spooren en andere mannen op om zich te melden bij hun huisarts of de GGD.