Kamer wil Jihad-werving verbieden na vrijspraak

PIM4EVER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat er een apart verbod moet komen op het ronselen van strijders voor terrorisme. Zo'n verbod is nodig nu de rechtbank in Rotterdam alle twaalf moslims die werden verdacht van het ondersteunen van de jihad, van die aanklacht heeft vrijgesproken.

Justitie bedoelde met jihad: ''de gewapende strijd van extremistische moslims tegen de vijanden van de islam over de hele wereld''. Maar omdat het ronselen van strijders niet expliciet verboden is in de wet, waren de twaalf moslims aangeklaagd wegens deelname aan een criminele organisatie.

De rechtbank meende dat bij de verdenking van de organisatie geen overtuigend bewijs op tafel is gekomen. De rechters veroordeelden slechts twee van de twaalf verdachten tot straffen van twee en vier maanden. Dit wegens het bezit van een vals reisdocument en valsheid in geschrifte.

De uitspraak lijkt een nieuwe tegenslag voor de bestrijding van terrorisme in Nederland. Dezelfde rechtbank in Rotterdam sprak op 18 december ook al vier vermeende terroristen vrij omdat het OM hen had aangehouden, alleen op basis van informatie van de toenmalige BVD, nu Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Het OM heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Kamerstandpunt: 'werving bron van alle ellende'

De Kamer formuleerde vanmiddag een standpunt, naar aanleiding van de vrijspraak. Zij meent dat de werving voor de jihad (de gewapende strijd tegen de vijanden van de islam) de bron van alle ellende is.

De Kamer schaart zich achter voorzitter De Wijkerslooth van het college van procureurs-generaal die vorige maand al pleitte voor het verbieden van de werving van jihad-strijders.

Het Kamerstandpunt is in ieder geval onderschreven door: CDA, VVD, LPF en PvdA. Ook de CU, SGP en D66 lijken zich achter het standpunt te scharen.