Frankrijk wil verbod hoofddoekjes op school

In Frankrijk is de rechtse regeringspartij UMP van plan met een wetsvoorstel te komen die het dragen van hoofddoekjes op scholen verbiedt. Ter linkerzijde van het politieke spectrum bestaat bij menigeen sympathie voor het voorstel.

Onder moslims in Frankrijk ontstond onlangs al wrevel toen minister Sarkozy van binnenlandse zaken zei dat hij niet van plan is te marchanderen met de Franse wet. En die schrijft voor dat op de pasfoto in een Frans identiteitsbewijs geen hoofddeksel mag worden gedragen. Dus ook geen sluier.

Het hoofddoekje is al langer onderwerp van discussie bij de Fransen. President Chirac sprak zich in 1995 uit voor een verbod op scholen, maar de socialistische regering van Lionel Jospin brandde zich liever niet aan het onderwerp. Maar nu heeft ook Jospins oud-minister van onderwijs, Jack Lang, een wetsvoorstel ingediend dat het dragen van elk uiterlijk kenmerk van religie op scholen verbiedt. Hij verklaart zijn veranderde opvatting: ,,Niemand kan ontkennen dat het islamisme terrein gewonnen heeft (...) islamitische mannen en vrouwen hebben me verteld in welke mate jonge meisjes gemanipuleerd worden''.

Met deze steun uit linkse hoek wordt een rapport, geschreven door de vice-fractievoorzitter van de UMP in de Assemblťe Nationale, zwaarwegend. Het rapport bevat aanbevelingen ter bescherming van de 'neutraliteit in godsdienstige zaken', ťťn van de pijlers van de Franse republiek. Belangrijkste punten: een verbod van hoofddoekjes in scholen. Andere elementen in het rapport: de instelling van een parlementaire werkgroep die 'de oorzaken, de reikwijdte en de gevolgen van de ontwikkeling van het islamisme in Frankrijk' moet onderzoeken, en het bevorderen van het aantal immigranten onder de volksvertegenwoordigers.