Einde Veronica in zicht

HeeHoo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op 16 juni stopt Veronica met haar uitzendingen. Volgens het Algemeen Dagblad stemt de verenigingsraad van Veronica vanavond vrijwel zeker voor een samengaan met publieke omroep BNN. Hierdoor komt na 43 jaar een einde aan Veronica als zelfstandige omroeporganisatie; Veronica verdwijnt door de fusie definitief als vereniging en als merknaam op tv en radio.

Volgens het AD zal Veronica vrijwel geen zeggenschap krijgen over de programmering op radio en tv, en slechts 2 van de 5 zetels in het nieuw te vormen bestuur krijgen. Ook zullen tientallen Veronica-werknemers hun baan gaan verliezen. Onder de 140 werknemers van Veronica groeit hierdoor de weerstand tegen de fusie.

BNN denkt door het binnenhalen van de leden van Veronica (abonnees omroepblad Veronica Magazine) in één klap de grootste publieke omroep van Nederland te worden. Het is evenwel nog niet zeker dat de politiek de leden van Veronica 'zomaar' als leden van BNN zal beschouwen.

Historie

De geschiedenis van Veronica begon in 1959 toen een groep handelaren besloot tot het oprichten van Vrije Radio Omroep Nederland, de VRON. In 1960 wordt begonnen met uitzendingen vanaf een schip op de Noordzee, de enige mogelijkheid om de mediawet van Nederland te ontduiken. De naam VRON wordt omgedoopt in Veronica.

De regering zoekt lang naar mogelijkheden om het zenden vanaf schepen voor de kust aan banden te kunnen leggen, en in augustus 1974 wordt een anti-piraten wet van kracht, waardoor het zendschip stopt.

Veronica probeert via legale middelen vanaf 1974 in het publieke bestel te komen. Na vele tegenwerkingen lukt het Veronica uiteindelijk zelfs om de grootste omroep van Nederland te worden.

In 1995 verlaat veronica het publieke bestel en sluit zich aan bij RTL. Binnen de HMG groep wordt er radio en televisie gemaakt. In 1999 maakt Veronica zich weer los van de HMG, de resten van Veronica bij de HMG worden omgedoopt tot Yorin. Sindsdien leidt Veronica een kwakkelend bestaan.

Zendschip de 'Norderney' waarmee Veronica uitzond op 192 en 538 meter middengolf