Hirsi Ali dreigt uit de VVD te stappen

VVD Tweede kamerlid Ayaan Hirsi Ali zegt in een vraaggesprek met het NRC Handelsblad uit de VVD-fractie te stappen wanneer niet zij, maar een ander het woordvoerderschap over integratie en emancipatie krijgt. Hirsi Ali wijst erop dat zij maar liefst 30.000 voorkeurstemmen heeft gekregen en dat het daarom kiezersbedrog is, als zij over deze zaken haar mond moet houden. ''Het Nederlandse volk is mijn werkgever, niet de VVD''.

Hirsi Ali is in botsing gekomen met de nieuwe fractievoorzitter van de VVD, Jozias van Aartsen. Volgens hem is het niet zeker dat zij de gewenste portefeuille krijgt.

De van oorsprong Somalische politicologe stapte voor de verkiezingen over van de PvdA naar de VVD. Als ze uit de fractie stap zal ze een éénmansfractie gaan vormen. In dat geval houdt de coalitie nog een meerderheid van 2 zetels.

Zuivering islam

Afgelopen zaterdag zei Hirsi Ali nog in een tv-interview bij de NCRV dat moslims in Nederland afstand moeten nemen van eeuwenoude voorschriften die leiden tot onderdrukking van de vrouw. Zij moeten inzien dat ''er hele lelijke dingen in onze cultuur zitten.''

Hoewel ze zelf zei geen belijdend moslim meer te zijn, meent Hirsi Ali dat er heel veel ''mooie dingen'' in de islam zitten. Niet alles leidt volgens haar tot geweld en gruweldaden. Ze dringt aan op zuivering van negatieve elementen. De islam kan daardoor een menselijk gezicht krijgen: ''Grijp die kans nu, laat het zien!''.