Adviesorgaan NND wil alle coffeeshops sluiten

ilon@ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als het aan het Nationaal Netwerk Drugsexpertise ligt, gaan alle coffeeshops dicht. En het nieuw in te voeren rookverbod is daar volgens het Netwerk een uitgelezen kans voor. Cannabis zou in plaats van in de coffeeshop te koop moeten zijn in een beperkt aantal afhaalcentra en bestaande tabakswinkels.

Het Nationaal Netwerk Drugsexpertise is een samenwerkingsverband van onder meer drugsexperts van alle politiekorpsen. Het adviesorgaan van de Raad van Hoofdcommissarissen wil na 27 jaar gedoogbeleid een nieuwe uitzonderingspositie voor coffeehops voorkomen. "Je ziet nu al dat koffieshopeigenaren van alles proberen om onder het rookverbod uit te komen", zegt inspecteur van politie J. de Vlieger namens het NND.

Het rookverbod gaat op 1 januari 2004 in, maar de horeca krijgt twee jaar uitstel. Voor coffeeshops geldt dat niet. Met het inrichten van afhaalpunten kunnen cannabis volgens het Netwerk uit de criminele sfeer worden gehaald. "Waarom tussen de rookwaar bij de sigarenboer niet ook kiezen uit zestig of zeventig soorten wiet", zegt De Vlieger. Zo kan volgens hem een eind worden gemaakt aan de 'achterdeurproblematiek'.

De sluiting van de coffeeshops zou ook beter zijn voor de volksgezondheid. Nu is er volgens het NND helemaal geen zicht op de kwaliteit en sterkte van cannabis die in de shops wordt verkocht.