China vult reservoir van grootste dam ter wereld

BOMMENTAPIJT had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In China is men gisteren begonnen met het met water vol te laten lopen van het reservoir achter de Drieklovendam in de rivier de Yangtze. Het gaat hier om 's werelds grootste krachtcentrale. De elektriciteit die de krachtcentrale zal generen, moet eentiende van de Chinese behoefte aan stroom dekken.

Rond middernacht sloten de 22 sluisdeuren, waarop het water begon te stijgen. Het is de bedoeling dat het water over ongeveer twee weken 135 meter hoog staat over een lengte van 436 kilometer.

Uiteindelijk zal er volgens de plannen een 630 kilometer lang stuwmeer ontstaan, dat 175 meter diep en 1100 meter breed is. Dit alles zal pas in 2009 zijn afgerond. De dam kost meer dan 20 miljard euro en er moesten in totaal 1,2 miljoen Chinezen voor verhuizen. Verder werden ook tientallen monumenten weggehaald, verplaatst of 'waterproof' gemaakt door kunstmatige eilanden te maken.

Deskundigen houden de adem in, omdat de 181 meter hoge dam een aantal verticale scheuren bevat. Reparaties vorige maand zijn gedeeltelijk mislukt, zei een van de betrokken werktuigbouwkundigen na de laatste inspectie.