Computerproblemen door gestolen formule

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Miljoenen computers, televisies en stereotorens kunnen mogelijk in brand vliegen of exploderen door een gestolen condensatorformule die verkeerd is overgeschreven. Verschillende grote bedrijven hebben al aangegeven problemen te ondervinden door het defect met de condensator.

De formule werd in 2001 door een werknemer van een Japans bedrijf naar China gesmokkeld. Van daaruit werd de formule door ondergeschikten naar Taiwan meegenomen. Zij hebben de handleiding voor het maken van de condensators verkeerd overgeschreven, waardoor verkeerd gemaakte condensators in verschillende elektrische apparaten terechtkwamen. Taiwan produceert op dit moment dertig procent van alle condensators en levert aan veel grote computerfabrikanten.

Door de foute assemblage begint een onderdeel van de condensator na een paar uur in gebruik te zijn geweest met het lekken van gas, waardoor het metalen omhulsel van de condensator kan barsten. Daardoor ontstaat een nieuwe lekkage, die brand veroorzaakt.

De bedrijven IBM en Dell hebben al laten weten last te hebben van het mankement. Andere grote computerfabrikanten hebben niet toegegeven dat er mogelijk een fout zit in hun nieuwe apparaten, hoewel deskundigen aangeven dat er wel degelijk problemen zijn.