Aantal zeehonden in de Waddenzee daalt

chanty herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

Medewerkers van de Zeehondencrèche Pieterburen en de universiteit Wageningen hebben tijdens de eerste observatievlucht 1200 gewone zeehonden geteld op de wadden. Vorig jaar telden ze in dezelfde periode 3800 zeehonden. De oorzaak van de sterke daling is het virus dat vorig jaar onder de zeehonden heerste.

Het valt ons erg tegen", zei directeur van de Zeehondencrèche Pieterburen Lenie 't Hart gisteren. "De meldingen van onze veldwaarnemers waren al verontrustend. Vorig jaar was natuurlijk een rampjaar met de virusuitbraak die resulteerde in 2500 geregistreerde dode zeehonden. Je hoopt toch dat meer dieren het virus hebben overleefd, maar dit geeft een heel ander beeld."

De observatievlucht bied een momentopname en jaarlijks uitgevoerd met speciale videoapparatuur en een vaste methodiek. De zeehonden kunnen tijdens laag water alleen geregistreerd worden als men ze ook daadwerkelijk gezien heeft. Naast de gewone zeehonden, is er ook nog een groep van 250 grijze zeehonden geregistreerd.

Het aantal zeehonden in de Waddenzee wisselt met de seizoenen. In de winter verblijven de dieren vooral in de Noordzee, in het voorjaar komen ze naar de zandbanken van de Waddenzee om daar hun jongen te werpen. Eerder deze week vonden de medewerkers van de zeehondencrèche de eerste huiler. Dat is een zeehondenjong dat zijn moeder is kwijtgeraakt. Het dier is opgenomen in de crèche en maakt het goed.