Vrouw wil gesluierd op pasfoto van rijbewijs

In de Verenigde Staten is een moslimvrouw een proces begonnen tegen de Amerikaanse staat Florida. Zij deed dat omdat de staat haar rijbewijs heeft ingetrokken waarop ze gesluierd op de pasfoto staat.

Sultaana Freeman, 35 jaar, stond gesluierd op de pasfoto van haar rijbewijs, waardoor alleen haar ogen waren te zien. De autoriteiten zeggen dat een foto met daarop een verborgen gezicht een gevaar kan vormen voor de openbare veiligheid. Drie maanden na aanslagen van 11 september 2001 kreeg ze het verzoek de gewraakte foto te vervangen door een andere waar ze ongesluierd opstaat.

Freeman weigerde dit en dus trok de staat haar rijbewijs in. De vrouw zegt nu dat de staat haar vrijheid van religie schendt door een andere foto te eisen. Bovendien vindt ze dat een foto van haar onbedekte gezicht niet in overeenstemming is met de koran, aldus haar advocaat.

Het Openbaar Ministerie verklaart dat er geen verband is tussen de aanslagen van 11 september en het verzoek de foto te wijzigen. Het OM zegt wel dat de pasfoto's van rijbewijzen door de politie kunnen worden gebruikt bij het identificeren van criminelen en het opsporen van vermiste personen en slachtoffers van misdaden.