Prijzen blijken in 5 jaar met 50% gestegen

Dark-D, qltel, nyrem, Flying_Vee, MrBurns en MrProdent hadden ons allen via de newssubmit het volgende te melden:

In de afgelopen vijf jaar blijken de prijzen spectaculair te zijn gestegen. Uit een onderzoek van opinieblad HP/De Tijd, waarbij zo'n honderd producten en diensten zijn vergeleken, blijkt dat de gemiddelde prijsstijging liefst 49 procent bedroeg.

Het onderzoek beperkte zich niet alleen tot dagelijkse boodschappen, deze stegen overigens met een kwart. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat voor zaken als lichamelijke verzorging 61% meer moet worden betaald, de kosten voor vervoer 36% zijn gestegen en horecabezoek, een van de zwarte pieten na de overgang naar de euro, zo'n 42%. Het blad deed z'n onderzoek door kassabonnen uit 1998, 2000 en 2003 met elkaar te vergelijken.

De hoogste prijsstijging werd geconstateerd bij kosten voor de ziekenfondspremie. Deze was gestegen met 261%. Het blijken ook vooral de luxe dingen te zijn waarvoor de Nederlander fors meer is gaan betalen. De bezorgservice van 's lands grootste supermarktketen werd 150% duurder, bellen naar KPN inlichtingen binnenland kost nu 167% meer, een biertje in de kroeg 52% en een Vietnamese loempia 76%.

Minister De Geus van Sociale Zaken heeft aangekondigd eerst het onderzoek te willen bestuderen, maar gaf in een eerste reactie wel blijk van enig ongeloof: "een ongelofelijk getal. Ik weet niet of ik dit moet geloven. Er zijn ook onderzoeken die stijgingen van 20 à 25 procent laten zien", aldus de minister.