PlayStation 2 als supercomputer?

NLBADBOY herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

Het National Center for Supercomputing Applications (NCSA) is met een project gestart om te kijken of de Playstation 2 kan dienen als basis voor een bijzonder goedkope supercomputer.

Het project wordt gesubsidieerd door de Amerikaanse overheid en uitgevoerd op de universiteit van Illinois. Er wordt gekeken hoe geschikt de consoles zijn voor parallelle berekeningen (waarbij een calculatie verdeeld wordt over verschillende toestellen) en het visualiseren van wetenschappelijke data. Voor het weergeven van de wetenschappelijke resultaten vormt de 3D kleurenkaart van de Playstation 2 een extra pluspunt.

Zeventig PS2's vormen samen een clusterunit. Een PlayStation 2-cluster kost enkele tienduizenden dollars. Dit is stukken minder dan de miljoenen die voor een 'echte' cluster-supercomputer worden betaald.

In Manchester wordt al gebruik gemaakt van een Playstation 2 in een rekencluster. Behalve de Playstation 2 heeft ook de Xbox alles in huis om daarvoor te dienen. Op dit moment is het echter nog niet mogelijk om games op de (ongewijzigde) MS-console te draaien. Zodra hackers erin slagen om hier iets aan te doen staat kan de Xbox ook gebruikt worden voor meer geavanceerde toepassingen.