Bijstandaanvragers direct aan het werk gezet

Werklozen die bijstand aanvragen in de gemeenten Helmond en Den Bosch worden tegenwoordig verplicht aan het werk gezet. In Helmond betekent dat binnen 24 uur klerenhangers sorteren, anders geen uitkering. Helmond en Den Bosch zijn de eerste gemeenten in Nederland die het roer keihard om hebben gegooid.

En staan landelijk gezien GroenLinks en de VVD vaak tegenover elkaar, in Den Bosch en Helmond zijn ze over de bijstand verrassend eensgezind: een uitkering krijg je niet zomaar. GroenLinks-wethouder Bart Eigeman (Den Bosch) en VVD-wethouder Trix Houthooft (Helmond), beiden sociale zaken, verplichten sinds kort alle bijstandsaanvragers die kunnen werken om direct aan de slag te gaan. Wie afbelt, geen zin heeft of afspraken niet nakomt, wordt gekort op de uitkering.

Wie in Den Bosch of Helmond bijstand aanvraagt en in staat is om te werken, krijgt onmiddellijk een arbeidsplicht opgelegd. Na het eerste gesprek bij het CWI volgt dezelfde middag een gesprek met een persoonlijk bemiddelaar van de gemeente.

In Den Bosch stelt de gemeente zich op als werkgever, de uitkering moet gezien worden als het salaris. Mensen zijn verplicht om tenminste 20 uur per week naar werk te zoeken, de benodigde scholing of begeleiding te volgen, of werkervaring op te doen.

In Helmond gaat men nog verder. Bijstandsaanvragers die kunnen werken, staan binnen 24 uur klerenhangers te sorteren of sleutelhangers te maken bij Atlant, de sociale werkvoorziening in de regio. Daar werken ze vijf ochtenden in de week van acht uur 's ochtends tot twaalf uur 's middags. In de middag volgen ze een ander programma, zoals scholing of sollicitatietraining.

Zowel in Helmond als Den Bosch geldt de nieuwe aanpak alléén voor mensen die een uitkering aanvragen, niet voor hen die al in de bijstand zitten. Het gaat om onder meer schoolverlaters, vrijkomende gedetineerden en mensen die geen recht meer hebben op ww.

Taboe

Werklozen verplichten tot werk was altijd een taboe, ondervonden de gemeenten. ,,Iedereen moest eraan wennen'', aldus GroenLinks-wethouder Eigeman. ,,De politiek, de uitkeringsgerechtigden en ook de zorginstellingen. De hulpverleners hadden aanvankelijk grote kritiek. Die waren bang dat we mensen teveel zouden belasten.'' Maar met die houding help je werklozen niet, zegt de GroenLinks-wethouder ,,Je maakt mensen afhankelijk en ontneemt ze elk perspectief.''

Helmond als Den Bosch scharen zich ook niet achter de landelijke protesten van onder meer de vakbonden tegen de strengere nieuwe bijstandswet die de regering voorstaat. Ze vinden alleen de ingangsdatum van 1 januari 2004 te vroeg.
-

Voor meer info, zie het complete artikel in Trouw.