Wetenschapper wil naar de kern van de aarde

Het wetenschappelijk magazine Nature heeft een artikel gepubliceerd waarin het plan wordt voorgesteld om een sonde naar het midden van de aarde te laten afdalen. Het plan is ontworpen door planetair wetenschapper Dave Stevenson van het Californisch instituut van Technologie.

Door een gecontroleerde nucleaire explosie naar het centrum van de aarde gericht, wordt er een gat van 30 centimeter breed en honderden meters lengte in de aarde gepenetreerd. Hiervoor wordt 's werelds krachtigste nucleaire bom gebruikt. Door er gesmolten ijzer in te gieten, zal het ijzer door de zwaartekracht vanzelf naar het midden van de aarde stromen, 3000 kilometer onder het aardoppervlak. Hiervoor is naar schatting 100.000 ton gesmolten ijzer nodig. De kosten hiervan zijn te bagetelliseren als je het vergelijkt met ruimteonderzoek, zegt Stevenson.

De sonde, die meezakt met het ijzer, valt met 16km/u naar het centrum van de aarde. In het centrum van de aarde zal de sonde schokgolven genereren om de gegenereerde data naar het aardoppervlak door te geven. Radiogolven werken hier niet. Stevenson heeft het plan opgesteld op basis van crack-propagation, fluid dynamics, mechanical-wave propagation en "stress states".