Amerikaanse opent Oswald-museum

In Haarlem opent de Amerikaanse Judyth Vary Baker zaterdag het Lee Harvey Oswald-museum. De zestigjarige Vary Baker zegt dat zij een verhouding heeft gehad met Lee Harvey Oswald, de vermeende moordenaar van John F. Kennedy. "Deze man zou moeten worden geëerd. Hij heeft Kennedy niet vermoord, maar juist geprobeerd de moord te verijdelen", aldus Baker.

Vary Baker voelde zich in de Verenigde Staten niet meer veilig, dus ze woont sinds twee maanden in Haarlem: "Er is een aanslag op mij gepleegd, waarbij ik ernstig gewond ben geraakt. Ook ben ik met de dood bedreigd. In Nederland voel ik mij vrij om mijn verhaal te vertellen, voordat het te laat is."

In het museum zijn een groot aantal foto's, documenten en persoonlijke bezittingen te bezichtigen, die haar relatie met Oswald moeten bevestigen. Daarnaast wil Vary Baker in het museum aantonen dat de vermeende moordenaar van Kennedy onschuldig was.

Oswald zou Vary Baker anderhalve dag voor de moordaanslag op Kennedy hebben opgebeld. Vary Baker: "Dat was een vreselijk telefoongesprek. Hij wist dat Kennedy zou worden vermoord en had nog getracht informatie door te spelen om dit te voorkomen. Maar dat was hem niet gelukt. Ook voelde hij dat hij zelf uit de weg zou worden geruimd, omdat hij te veel wist. Hij had banden met Texaanse oliebaronnen, de maffia en de CIA. Die wilden van Kennedy af."

Oswald en Vary Baker zouden elkaar in 1963 hebben leren kennen. Hoewel ze allebei getrouwd waren, kregen de twee een verhouding, zegt de Amerikaanse.