Melkertbanen op grote schaal misbruikt

PIM4EVER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Melkertbanen worden op grote schaal misbruikt. Dat staat in een niet gepubliceerd onderzoek van het Regionaal Interdisciplinair Fraudeteam (RIF). Zo blijkt in Amsterdam een kwart van de speciale banen vervuld te worden door mensen die daar eigenlijk niet voor in aanmerking komen. Bovendien zijn veel minder werklozen door de regeling aan betaald werk geholpen, dan steeds is beweerd door gemeentelijke instanties en politici.

Het ministerie van Sociale Zaken was al op de hoogte, maar deed er niks mee. Dat is opmerkelijk aangezien er in het rapport zware kritiek wordt geuit is op deze gesubsidieerde arbeid.

Uit het rapport blijkt dat de huidige regelingen voor gesubsidieerde arbeid oneigenlijk en onrechtmatig gebruik in de hand werken. Daarbij hadden vijftig van de vierhonderd mensen met een Melkertbaan in Amsterdam ook nog een uitkering. Het rapport geeft voorbeelden van mensen die op die manier bijna 50.000 euro per jaar verdienden.

Voornaamse oorzaak van de fraude zou het gebrek van controle zijn op de naleving en invulling van de Melkertbanen. Niet alleen in Amsterdam, maar ook elders.