Records op de Mount Everest

Vandaag heeft de Nepalese bergbeklimmer Pemba Dorje in 12 uur en 45 minuten de Mount Everest beklommen. Hiermee is volgens de minister van Toerisme in Nepal een nieuw record gevestigd. Het oude record lag op 16 uur en 56 minuten en was in 2000 gevestigd door Babu Chhiri, die een jaar later bij een val in een kloof op de Everest om het leven kwam. Een andere bergbeklimmer, Lhakpa Gelu, heeft eerder deze week een poging gedaan het record te verbreken, maar door slecht weer moest hij deze poging staken.

Gisteren werd er ook al een record gevestigd op het dak van de wereld toen de 70-jarige Japanse alpinist Yuichiro Miura de top van de Mount Everest bereikte. Hij is namelijk de oudste man ooit die dit haalde. Zijn zoon maakte eveneens deel uit van het negenkoppige Miura team.
Het team met drie Japanners en zes sherpa's bereikte om 10.30 uur lokale tijd de 8.848 meter hoge top.
Zijn beklimming is spectaculair te noemen. Het team verbleef bovendien vier dagen in de zone van de dood, dat is boven de 8000 m, waarvan twee in een noodkamp 5 op 8.400 meter hoogte. Miura onttroont met zijn record landgenoot Tomiyasu Ishikawa die 65 jaar en 176 dagen oud was toen hij op 17 mei vorig jaar de Mount Everest bedwong.

Veel teams hebben donderdag van een lichte weersverbetering gebruik gemaakt om een poging te ondernemen om de top te bereiken. Volgens het Nepalese ministerie van Toerisme hebben die dag zeker 44 alpinisten op de top gestaan. Het was dus druk op het dak van de wereld, maar wat dat betreft is er geen sprake van een record. Dat dateert van 23 mei 2001 toen op ťťn dag 88 klimmers naar boven klommen. 2001 was overigens ook globaal het beste jaar: in totaal bereikten dat jaar 180 klimmers de top.

Met dank aan NLBADBOY voor de tip.