Britse wetenschapper: Spoken bestaan niet

Blaze85 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Britse wetenschappers zeggen dat geestverschijningen zinsbedrog zijn. Honderden vrijwilligers brachten tijd door op de meest onheilspellende plekken van Groot Brittanië. Van te voren werd niet gezegd of daar geestverschijningen gezien waren.

Uit het onderzoek blijkt dat inderdaad op de plekken waar eerder geestverschijningen gezien waren de vrijwilligers zich onbehaaglijk voelden en het gevoel te hebben dat er zich een entiteit in de buurt bevond. Op griezelige plekken waar nog nooit geestverschijningen gezien waren, bespeurden de vrijwilligers ook niets ongewoons. De vrijwilligers wisten van te voren niet of op de betreffende plek in het verleden wel of geen geesten gezien waren.

Psycholoog Richard Wiseman van de universiteit van Hertforshire concludeert uit dit onderzoek dat bovennatuurlijke verschijnselen niet de oorzaak kunnen zijn voor deze ervaringen, maar omgevingsfactoren zoals elektromagnetische velden, tocht en slechte verlichting tot de onbehaaglijke gevoelens en geestverschijningen zou leiden.