Examen Nederlands NT (G3rtjuh)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook G3rtjuh stuurde een examenverslag in.
Nadat ik net een samenvatting van zo'n 160 woorden geschreven heb, schrijf ik hier maar weer een stukje tekst

Examen Nederlands voor HAVO heb ik net achter de rug. Ik heb slechts 2 van de 3 uren die er voor uitgetrokken waren nodig gehad. Ik vond het dan ook best te doen. De eerste tekst moet onder de voetbal liefhebbers wel in de smaak gevallen zijn, maar hoewel ik dat niet ben vond ik het toch prettig te lezen. Het zat ook wel mee dat er veel vragen multiple-choice waren. Daarna kwam de teks die ik moest gaan samenvatten. Ik vond hem iets lastiger lezen. Deze tekst ging over positieve en negatieve stress. Ik heb m eerst een keer helemaal door gelezen en de tweede keer met de criteria er naast en de belangrijke woorden en zinnen onderstrepend.

Mijn conclusie is dat het examen Nederlands best makkelijk was.
Vandaag was voor de NT-leerlingen het eerste examen. Als ze geen biologie, M&O of andere vakken hadden die eerder waren afgenomen.

In de weken voor het examen voelde ik geen zenuwen of stress, het kwam wel goed, ik stond er goed voor. Maar vanochtend werd het anders, het kwam steeds dichterbij. Eerst nog 14 uur, toen slapen en toen werd het al snel nog maar 3 uur. Tot de tijd daar was.

Van te voren was er eigenlijk geen voorbereiding, een beetje de stof doornemen, proefexamen bekeken, that's it. Van te voren nog 4 donuts als middag eten en 3 blikjes redbull om genoeg energie te hebben. Wat rottig werd toen ik vlak voor ik klaar was nodig naar het toilet moest.

Maar het examen zelf was niet al te lastig. Ik hoopte op een niet al te triest of negatieve tekst. Het werden teksten met de onderwerpen: "Is voetbal kunst of meer iets waar je je mee indentificeert." en "Negatieve en Positieve stress". Beide teksten waren vrij normaal geschreven, ook al was het taal gebruik zo nu en dan iets wat te overdreven. Jammer dat ik m'n woordenboek niet mee mocht, anders had ik die kunnen gebruiken.

Over de eerste tekst waren de gewone vragen zoals: Doel van de tekst, Mening van schrijver, etc. De leerstof zeg maar. Op het einde moest je een andere tekst gaan vergelijken met de hoofdtekst. De bergelijking die ik hier uit kon op maken was dat de voetbal clubs dure en goede spelers kochten om andere clubs af te schrikken, net als dat de landen het doen met hun leger.
Ik weet niet of ik in de buurt zit, maar daar kom ik nog achter.
Over de tweede tekst moest je een samenvatting schrijven van maximaal 160 woorden. Ik zat er 7 woorden over heen, eigenlijk zonde en ik hoop dat me dat niet al te veel punten gaat kosten. En het erge was eigenlijk dat ik geen woorden kon verwijderen uit mijn samenvatting.

Als ik het zo in het geheel bekijk zal ik nog wel een voldoende hebben. En het is wachten tot het 17:00 uur is, dan staan de antwoorden op het internet. Dus nog even wachten in spanning of het goed of slecht gemaakt is. Het was simpel, dus een voldoende moet mogleijk kunnen zijn.
Hooiberg.