Universal wint kort geding artiestennaam

De Rechtbank van Amsterdam heeft op 15 mei in een kort geding bepaald dat platenmaatschappij Universal Music cd's mag blijven uitbrengen met daarop de naam van de Engelse zanger Darius.

Het kort geding was aangespannen door oud Big Brother-bewoner Mohammed Ali Gandjapour. Deze gebruikt als artiestennaam 'Darius', een naam die hij als Benelux woordmerk registreerde zodat er geen misbruik van gemaakt kon worden.

De zanger Darius Danesh, bekend van het Engelse Pop Idol, treedt echter ook op onder de naam Darius. Gandjapour was van mening dat het gebruik van de naam 'Darius' op de cd's, uitgegeven door Universal, een inbreuk maakte op zijn merk- en handelsnaamrechten. Hij eiste dat Universal op straffe van een dwangsom zou stoppen met het uitgeven van cd's met daarop de naam Darius. In haar tegenvordering eiste Universal hetzelfde.

De rechter heeft bepaald dat Universal de naam Darius op de cd's mag blijven gebruiken omdat Darius de voornaam van zanger Danesh is en omdat Darius geen merk maar een artiestennaam is. Daarbij produceert en verkoopt Universal alleen cd's, zij voert zelf geen muziek uit onder de naam Darius. Bovendien moet Gandjapour op straffe van een dwangsom van maximaal 20.000 Euro binnen 14 dagen zijn merkrecht voor cd's opgeven.

Met deze uitspraak is bevestigd dat op de vermelding van de artiestennaam geen merkenrecht rust en dat een artiestennaam dus vrijelijk gebruikt kan worden.