Congres D66 steunt regeerakkoord

Het congres van D66, bestaand uit circa 1.500 leden, heeft zondag in De Doelen in Rotterdam ingestemd met deelname van de partij aan een kabinet met het CDA en de VVD. Slechts enkele tientallen stemden tegen het regeerakkoord. Dit heeft een woordvoerder van D66 zondag gezegd.

Het congres werd geopend met een pleidooi van fractievoorzitter Boris Dittrich voor regeringsdeelname, waarin hij onder andere zei: "In de jaren zestig en tachtig hebben we geregeerd met PvdA en CDA. In de jaren negentig met de PvdA en de VVD. Waarom zouden we in het begin van de 21e eeuw niet kunnen regeren met CDA en VVD samen?"

Volgens Dittrich zijn voor de partij belangrijke punten als onderwijs en bestuurlijke vernieuwing, in het regeerakkoord goed vertegenwoordigd. De fractieleider kreeg luid applaus voor zijn toespraak.

De D66-leden stemden uiteindelijk voor regeringsdeelname door een motie van het landelijk bestuur aan te nemen. De D66-afdeling uit Groningen had een motie ingediend te dienen tegen regeringsdeelname van de partij.