'Aanslagen Marokko werk Al Qaeda'

Marokko zegt dat de serie aanslagen van vannacht, in de havenstad Casablanca, het werk is van "internationaal terrorisme". Bij vijf zelfmoordaanslagen in de stad zijn zeker 24 doden en 60 gewonden gevallen. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris liet weten dat de aanslagen waarschijnlijk door leden van het terreurnetwerk al-Qaeda zijn gepleegd.

De meeste doden zijn Marokkanen, onder wie tien Marokkaanse daders. Ook Spanjaarden zouden zijn gedood. De Arabiasche zender Al Arabiya-TV meldt overigens dat het dodental al is gestegen tot 39.

De aanslagen met autobommen waren gericht tegen het Belgische consulaat, het luxe Safir hotel, een joodse club, en een oude joodse begraafplaats. Bij deze doelen bliezen de daders de auto waarin ze reden op. Bij een Spaans cultureel centrum bliezen drie zelfmoordenaars met gordels explosieven zichzelf op.

De Marokkaanse politie heeft drie Marokkanen gearresteerd die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen. Eťn van hen is een vermoedelijke dader die zwaargewond is.

Gisteren waarschuwden de Verenigde Staten, Groot-BrittanniŽ, AustraliŽ, Denemarken en Duitsland al voor terreuraanslagen. Ze baseerden zich op waarschuwingen van hun inlichtingendiensten, die de afgelopen weken meerdere vormen van communicatie tussen vermeende terroristen opvingen.