Nova: Debat tussen Dewinter en Abou Jahjah

Het actualiteitenprogramma Nova besteedt vanavond aandacht aan de Belgische verkiezingen, die morgen worden gehouden. Opvallend is dat onder meer een debat over het migrantenvraagstuk tussen Vlaams Blok-kopstuk Filip Dewinter en Dyab Abou Jahjah van de lijst RESIST onderdeel is van die uitzending.

Volgens Nova is er gekozen voor een debat rond BelgiŽ en buitenlanders omdat dit voor Nederlanders ook interessante materie is. ''We hebben immers hier in Nederland dezelfde tegenstellingen, maar dan wel minder extreem", aldus een redactrice van Nova.

De uitzending van Nova komt vanavond uit Antwerpen, de stad waar het Vlaams Blok en Abou Jahjah hun grootste aanhang hebben. Overigens blijkt uit peilingen dat de lijst RESIST, het verbond tussen de AEL en de extreem-linkse PVDA nauwelijks kans maakt op een zetel. Het Vlaams Blok zou enige winst kunnen boeken; de partij heeft al redelijk wat aanhang in Vlaanderen.

Verder in Nova staat ook een item over 'BelgiŽ als Gidsland' gepland. Daarin zullen Kathleen Van Brempt (sp.a), Pieter De Crem (CD&V) en Hugo Coveliers (VLD) debateren over de internationale stellingnames die BelgiŽ innam. Volgens Nova heeft BelgiŽ zowat de rol van Nederland overgenomen als gidsland, want het neemt wat betreft de wereldpolitiek opmerkelijke standpunten in. Zoals rond de oorlog van Irak of rond de uitwerking van een genocidewet. Het lijkt Nova interessant om Belgische politici te laten debateren over dit onderwerp.

=
Nova: vanavond Nederland 3 22:20 tot 23:07 (herhaling om 01:52)