Zigeuners woedend op Officier van Justitie

De Arnhemse officier van justitie M. van Elsdingen heeft zijn excuses aangeboden aan de Roma zigeuners voor zijn uitlating dat een groot deel van de Roma-gemeenschap crimineel is.

De officier zei dit afgelopen week in een strafzaak tegen een zestal leden van de Roma-zigeunerfamilie. ,,In de gemeenschap van de Roma-zigeuners wordt criminaliteit normaal gevonden. De Roma-gemeenschap houdt zich bezig met criminaliteit, met strafbare feiten. Inbraken plegen wordt bij hen heel gewoon gevonden. Een paar uitzonderingen onder hen zijn niet crimineel. Alle anderen wel,'' aldus de officier van justitie.

Van Elsdingen kwam tot zijn uitspraken in een strafzaak tegen een Roma-zigeuner uit Ede, die onder meer al zijn kinderen op dievenpad stuurde. Uit afgeluisterde telefoongesprekken bleek volgens de officier dat deze Edenaar en zijn kennissen vrijwel uitsluitend met elkaar over criminele activiteiten spraken.

In een verklaring liet het Openbaar Ministerie in Arnhem gisteren weten dat Van Elsdingen ,,niet het merendeel van de Roma-zigeuners als verdachte van strafbare feiten heeft willen bestempelen. Voor zover die indruk wel is gewekt biedt de officier van justitie zijn excuses aan''.

De landelijke organisatie van de Roma en Sinti zigeuners heeft melding gemaakt bij het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR). ,,Het zijn natuurlijk ontzettend foute uitspraken. We beraden ons over de te nemen stappen. Wij gaan hier zeker iets aan doen'', aldus een woordvoerster. Volgens haar gaan ze ook aangifte doen bij de politie wegens racisme en of discriminatie.