Kosten nieuw WTC: 10 miljard

-Mk- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

10.000.000.000,- dollar, oftewel tien miljard dollar. Zoveel gaat het kosten om het World Trade Center in New York te herbouwen. Dit hebben autoriteiten in New York laten weten.

66% van het bedrag, zo'n zes a zeven miljard, zal worden besteed aan de bouw van een gebouwencomplex dat door het Duitse architectenbureau Daniël Libeskind ontworpen werd. Dit complex werd in februari gekozen. De rest van het geld is nodig voor onder andere verzekeringen, loonkosten van ingenieurs, architecten en bouwvakkers. Ook gaat er vier en een half miljoen naar Libeskind.

De kosten van het project dat 'Gardens of the World' heet, worden voor een groot deel betaald met geld dat door de federale overheid na de aanslagen op het WTC in 2001 beschikbaar heeft gesteld voor een reconstructie. Er zijn echter ook prive-sponsoren nodig aldus functionarissen in New York, onder andere voor de bouw van een monument voor de slachtoffers van de aanslagen.

Voor de ontwerpwedstrijd voor het monument hebben er zich inmiddels meer dan vijfduizend mensen gemeld. De vijfduizend mensen uit 71 verschillende landen hebben tot juni de tijd om hun voorstel voor een monument in te dienen. In oktober zal er een keuze worden gemaakt uit de ingezonden ontwerpen.