Oppositie brandt regeerakkoord totaal af

Chiedje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De oppositiepartijen hebben het regeerakkoord van CDA, VVD en D66 afgekraakt. PvdA-leider Wouter Bos zei dat zijn ergste zorgen waarheid worden. ''Een regering met de PvdA had meer gedaan om mensen aan het werk te houden en de pijn eerlijker verdeeld", aldus Bos.

De SP noemt de plannen van het nieuwe kabinet een "sociale ramp". Volgens Jan Marijnissen koesterde het CDA eerst de normen en waarden, maar lijkt de 'rentmeester' Balkenende nu slechts een 'rekenmeester' te zijn.

Marijnissen kondigde aan dat de SP het voortouw zal nemen in het maatschappelijk verzet tegen de bezuinigingen.

LPF-voorman Mat Herben denkt dat er van de beoogde loonmatiging niets terecht komt. "Luchtfietserij", vindt Herben, die helemaal niets ziet in een minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Deregulering.

Namens GroenLinks sprak de zwangere fractievoorzitter Femke Halsema van een Asociaal Asfaltakkoord. Volgens haar is het akkoord asociaal vanwege de "vergaande ontkoppeling" van lonen en uitkeringen en de harde aanpak van de wao. Halsema vreest dat vooral kwetsbare groepen de dupe zullen worden van de voorstellen. "Armoede zal niet meer stil zijn, maar straks weer om aandacht schreeuwen."

GroenLinks zal zo hard en radicaal tekeergaan tegen het nieuwe kabinetsbeleid als mogelijk, zo beloofde Halsema.