Steeds meer meldingen kindermishandeling

Vorig jaar zijn er twintig procent meer meldingen van kindermishandeling bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK's) binnen gekomen dan in 2001. Er werd in totaal 7.212 keer meldingen gemaakt van kindermishandeling bij de AMK's in 2002.

Ook werd bij 18.162 vermoedelijke gevallen van kindermishandeling om advies gevraagd. Dit is 4,7 procent meer dan in 2001. Ook het aantal gezinnen waarover de AMK's werden ingelicht steeg met 8,5 procent naar een totaal van 25.374 in 2002.

Een duidelijke verklaring voor de toename in het aantal gevallen van kindermishandeling is er niet volgens de AMK's. Mogelijkerwijs heeft de naamsbekendheid van het meldpunt een rol gespeeld in het hogere aantal meldingen. Zaken zoals het die van het meisje van Nulde en het gezinsdrama in Roermond zouden ook invloed kunnen hebben gehad op het toegenomen aantal meldingen.

Per jaar overlijden rond de vijftig kinderen als gevolg van slaan, psychisch geweld, verwaarlozing en seksueel misbruik. Per jaar worden er naar schatting tussen de vijftig- en tachtig duizend kinderen mishandeld door hun ouders.