Generaal VS in BelgiŽ aangeklaagd

Dark-D had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een groep van 17 Irakezen en twee JordaniŽrs heeft in BelgiŽ een aanklacht wegens genocide (volkerenmoord) ingediend tegen de Amerikaanse generaal Tommy Franks. De Belgische advocaat die de klacht indiende, Jan Fermon, is in BelgiŽ voor de lijst-Resist verkiesbaar, het verbond tussen de AEL en de extreem-linkse PVDA. Lijsttrekker Dyab Abou Jahjah, voorzitter van de Arabisch Europese Liga, steunt de klacht van de slachtoffers in een petitie. Tweede ondertekenaar van die petitie is Gretta Duisenberg.

De genocidewet in BelgiŽ is onlangs aangepast nadat verschillende juridische instanties scherpe kritiek hadden geuit. In eerste instantie maakte de wet het mogelijk in BelgiŽ klachten in te dienen tegen schenders van mensenrechten, waar ook ter wereld. In de aangepaste versie moet een slachtoffer Belg zijn, of daar al geruime tijd wonen. Dat lijkt bij deze nieuwe klacht tegen Franks niet het geval. Wel zijn de artsen die de Irakezen behandelden lid van Resist.

De Belgische regering zit zwaar in de maag met de kwestie, die is aangezwengeld door het extreem-linkse Resist. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel liet al doorschemeren dat wat hem betreft de klacht niet-ontvankelijk moet worden verklaard.

De Amerikaanse regering heeft zeer geŽrgerd gereageerd op de klacht: ''Dit is grotesk,'' zei een woordvoerder van de Amerikaanse regering, die indirect dreigde met verhuizing van het Navo-hoofdkwartier in Brussel. Hij verwacht dat de Belgische regering de klacht niet-ontvankelijk zal verklaren. De beschuldigingen verdienen volgens hem slechts minachting.