Gevangenen Irak ontkennen bestaan wapens

nuke had ons -geheel vertaald!- via de newssubmit het volgende te melden:

Hoog geplaatste Iraakse krijgsgevangenen ontkennen allen de aanwezigheid van massavernietigingswapens door Saddam Hoesein's regime, voor de uitbraak van de oorlog, zo berichtten Amerikaanse functionarissen eerder deze week. De Amerikanen denken dat veel krijgsgevangenen liegen om zichzelf te beschermen tegen vervolging. Desondanks blijven de ontkenningen voor problemen zorgen bij de zoektocht naar biologische, chemische en nucleaire wapens.

Een Amerikaanse functionaris zei dat de Irakezen de wapens zouden ontkennen om zichzelf te distantieren van de Baath regime. Men vermoedt dat de wapens waarschijnlijk zijn vernietigd of verstopt, vlak voor de uitbraak van de oorlog. De Iraakse regering heeft aan de andere kant altijd ontkend dat ze onconventionele wapens hadden en dat alle wapens jaren voor de uitbraak van de oorlog waren vernietigd.

Tijdens de oorlog zijn door Iraakse troepen geen massavernietigingswapens gebruikt en de Amerikaanse regering heeft tot nu geen enkele vorm van bewijs kunnen leveren die het tegendeel bewijzen. Minister van Buitenlandse zaken Colin Powell beweerde dinsdag nog tijdens het Senate Foreign Relations Committee dat ze zullen worden gevonden.

Volgens voormalige vice-president Tariq Aziz, die net als een aantal andere hooggeplaatste Irakezen in Amerikaanse handen is, had zijn regering geen verboden wapens. Volgens onbevestige berichten heeft één niet nader genoemde Iraakse wetenschapper gezegd dat de regering de wapens had vernietigd in de aanloop tot de oorlog. Bewijzen die dat zouden aantonen zijn verbrandde papieren en pogingen om deze papieren te vernietigen.

Nadat de eerste pogingen om wapens te vinden, op plaatsen aangeduid door de Amerikaanse overheid, hadden gefaald, is de methode nu veranderd. Volgens defensie-functionarissen wordt nu alleen nog gekeken op plaatsen aangeduid door de Irakezen. De VS stuurt nog eens duizend extra experts om zich aan te sluiten bij de overige tweehonderd die op dit moment al aanwezig zijn in Irak. Deze planning werd ook aangepast, nadat de VS weigerde de VN wapeninspecteurs Irak terug binnen te laten.

Op het moment zijn 14 van de 55 meest gezochte Irakezen in Amerikaanse handen, inclusief Aziz, al-Saadi en verschillende andere kopstukken die ervan worden verdacht aan verboden wapenprogramma's te hebben gewerkt.