Loco-burgemeester schiet pauwen uit boom

M. Corbey (CDA), loco-burgemeester van Thorn, heeft gisteravond zes pauwen uit een boom geschoten. De pauwen zaten in een boom van een inwoner van het Midden-Limburgse plaatsje.

De Algemene Inspectiedienst (AID) had de hobbyboer gevraagd de zes pauwen en een loslopende gans voor negen uur 's avonds in de hokken te zetten. De hobbyboer was al de hele middag bezig om de dieren te vangen. Door rum in het voer te gieten wist de boer de gans te vangen, maar de pauwen vlogen de boom in. De man kreeg de pauwen echter niet op tijd te pakken, en om een boete van 990 euro te voorkomen belde hij de loco-burgemeester.

De loco-burgemeester kwam te hulp met een flaubertgeweer en begon te schieten op de pauwen. Daarbij zou hij verschillende keren voor dierenbeul uitgescholden door passerende wandelaars. De AID heeft de pauwen inmiddels meegenomen ter vernietiging.

Loco-burgemeester Corbey noemt de eisen van het ministerie van Landbouw een "gekkenregeling". De tuin van de hobbyboer ligt op enkele meters van de Belgische grens, waar het wemelt van de pauwen die dagelijks neerstrijken bij de Nederlandse hobbyboer. "Degene die het land heeft waar de pauwen neerstrijken, is aansprakelijk en moet de beesten ophokken", aldus Corbey. "Dus vrijdag kan ik het geweer waarschijnlijk weer uit de kast halen, want dan zitten er gegarandeerd weer nieuwe Belgische pauwen in de bomen."