Boete wegens lekken naam Van der Graaf

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voormalig GroenLinks wethouder J. Bogers van Wageningen is veroordeeld tot een boete van 500 euro. Hij krijgt deze straf voor het laten lekken van de naam van Volkert van der Graaf, direct na de moord op Pim Fortuyn.

Bogers kreeg de avond van de moord twee telefoontjes van oud-burgemeester Sala van Wageningen, waarin die Bogers inlichtte over de aanhouding van Van der Graaf, oud-inwoner van Wageningen. Sala vreesde voor rellen omdat hij op dat moment op televisie beelden zag van onlusten in Den Haag. Daarop lichtte Bogers S. van der Wouw in, voorzitter van de Vereniging Milieu-offensief, waar Van der Graaf werkzaam was. Van der Wouw belde het nieuws over de aanhouding vervolgens rond, waardoor de naam van Volkert van der Graaf steeds meer bekend werd.

Volgens de politierechter heeft Bogers als wethouder de geheimhoudingsplicht geschonden. Het onderzoek naar de moord had ernstige schade kunnen oplopen door de actie van Bogers aldus de rechter: ''Dat dat niet is gebeurd, doet niets af aan de overtreding''.