EU-lidstaten benadelen hun burgers

victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Doordat de EU-lidstaten Europese richtlijnen niet snel genoeg omzetten in nationale wetten, worden Europese burgers benadeeld door hun eigen lidstaten. Daardoor wordt het vrije verkeer van personen, goederen en kapitaal in de Europese Unie gehinderd.

Richtlijnen uit Brussel moeten normaal binnen de twee jaar omgezet worden maar dat gebeurt niet altijd, ook niet in Nederland. Volgens een woordvoerder van EU-commissaris Bolkestein van Interne markt belemmeren die landen hun eigen burgers en schenden ze hun eigen afspraken.

Nederland behoorde lange tijd tot de EU-landen die het snelst richtlijnen omzetten in nationale wetten, maar sinds vorig jaar gooit Den Haag er met de pet naar. Nederland is daarmee afgezakt van de kopgroep naar de onderkant van de middenmoot. Italië doet het nog slechter, want die bengelt aan de onderkant van het lijstje.

Om de lidstaten te motiveren om hun verantwoordelijkheden op te nemen wordt elk jaar bekend gemaakt hoe ver de lidstaten zijn met het overnemen van EU-wetgeving. Die strategie heeft een paar jaar gewerkt maar nu zakt het tempo over de hele linie terug.

EU-landen die hun werk niet goed doen kunnen door de Europese commissie voor de rechter in Luxemburg gedaagd worden. Deze procedure duurt meestal een paar jaar. Zo heeft Frankrijk al 220 procedures tegen zich aangespannen zien worden en daarmee is het koploper. Nederland telt 68 procedures wegens te traag werken.