Spam bestaat 25 jaar

Deze maand bestaat de spam-mail 25 jaar. Op 3 mei 1978 verstuurde een medewerker van Digital Equipment Corporation het allereerste spambericht.

Een onderzoek van ClariNet-oprichter Brad Templeton wijst dit uit. Het allereerste spambericht van Digital Equipment Corporation (later overgenomen door Compaq) betrof een uitnodiging voor een open dag waarop enkele nieuwe apparaten van het bedrijf te zien zouden zijn.

Ook destijds maakte het bericht al de nodige kritiek los. Niet alleen was het bericht in slecht Engels geschreven, maar volgens de ontvangers - alle gebruikers van Arpanet (zoals internet destijds heette) aan de Amerikaanse Westkust- was het bericht ook in strijd met de 'acceptable use policy' van Arpanet. Het toenmalige Arpanet mocht alleen gebruikt worden voor onderzoek- en onderwijsdoeleinden.

Overigens bestaat de term 'spam' pas sinds 1993. Boze nieuwsgroeplezers noemden toen de actie van Richard Depew (hij postte per ongeluk 200 keer hetzelfde bericht) spam, wat nu de huidige benaming van ongewenste commerciŽle email is.

De allereerste, grootschalige spam was afkomstig van het advocatenkantoor Canter & Siegel uit Phoenix, Arizona. Via duizenden nieuwsgroepen bood het bedrijf zijn hulp aan bij de zogeheten 'Green Card Lottery', een loterij die de Amerikaanse overheid organiseert voor niet-Amerikanen die een permanente verblijfsvergunning ('green card') willen hebben.