Agentschap haalt 68 radiopiraten uit de lucht

Etherwaakhond Agentschap Telecom heeft met de actie 'Etherflits' tot dusver 68 keer een radiopiraat uit de lucht gehaald. De actie heeft als doel om etherpiraten uit de lucht te halen. Voorheen gebeurde dat alleen maar als een zender stoorde in de FM-band, maar nu worden alle piraten uit de lucht gehaald.

Etherflits begon op 12 maart en duurt een jaar. Volgens het agentschap houdt Etherflits geen verband met de nakende verdeling van commerciŽle etherfrequenties. De actie zou het al eerder hebben gepland, voordat bekend was dat de zogenoemde 'zero base-operatie' in juni van dit jaar zou plaatshebben.

Radiopiraten reageerde woedend op de actie. Bij de eerste overtreding krijgen de zendamateurs 1100 euro boete, een tweede keer kost ze 2250 euro en dan worden hun spullen verbeurd verklaard. Volgens de piraten is dat veel te streng. Zij zien wel een verband met de komende etherverdeling en vinden het belachelijk dat zij daarvan de dupe moeten worden. Vooral piraten uit Oost-Nederland zijn de pineut. Zaterdag willen de piraten in Den Haag demonstreren. Om 12.00 uur willen ze zich verzamelen op het Malieveld en vervolgens een route afleggen door de stad.