Groot XTC-lab in Suriname gevonden

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Suriname is afgelopen vrijdag de eerste grote en professionele productieplaats van de grondstof voor XTC (MDMA) in Zuid-Amerika ontmanteld. Bij huiszoekingen op drie locaties in Suriname werden zes mensen, waaronder twee Nederlanders, aangehouden.

De opsporing en ontmanteling van het lab vond plaats in samenwerking met een speciaal politieteam uit Nederland. Tijdens de huiszoekingen zijn ruim een half miljoen XTC-pillen gevonden met een straatwaarde van enkele tientallen miljoenen euro's. De pillen waren bestemd voor de Amerikaanse markt.

Suriname staat al lange tijd bekend als een belangrijke doorvoerhaven voor drugs en dan vooral cocaïne. Volgens de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst zijn in Suriname (en ook de Nederlandse Antillen) sinds 1999 ook steeds vaker XTC en MDMA-smokkel vastgesteld, veelal met Nederland als plaats van herkomst. Elk jaar worden ook tientallen mensen wegens XTC- of MDMA-smokkel in Suriname opgepakt. Maar het is voor het eerst dat de XTC-maffia een lab opzet in Zuid-Amerika.