Astronauten 498km van target geland

De Amerikaanse astronauten Ken Bowersox, Donald Pettit en de Rus Nikolai Budarin zijn veilig teruggekeerd uit de ruimte nadat zij zes maanden in het International Space Station zijn geweest. Ze moesten daar langer blijven door het ongeluk met het ruimteveer Columbia.

De vermiste capsule werd vandaag 88 kilometer ten noorden van Arkalyk in Kazachstan in een verlaten gebied gevonden. Dit is 498km verwijderd van de geplande landingsplek, een ongebruikelijk grote misser. Via de radio kreeg Mission Control van de astronauten door waar ze ongeveer geland zouden moeten zijn. De reddingswerkers waren opgelucht toen ze de astronauten zwaaiend naast de capsule zagen staan toen ze aan kwamen vliegen.

Normaal luidt er een groot applaus in Mission Control wanneer astronauten geland zijn, maar ditmaal was iedereen stil omdat experts niet wisten hoe deze grote misser heeft kunnen gebeuren. Of het een fout in het navigatiesysteem van de capsule betreft is nog niet bekend. Het radiocontact werd door nog onbekende oorzaak verbroken toen de capsule naar aarde terugkeerde. Experts onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren.