VS geeft toe: nog geen wapens gevonden in Irak

Iraknuke vertaalde voor ons via de newssubmit het bericht dat de Amerikaanse Veiligheidsadviseur Condoleezza Rice voor het eerst heeft toegegeven dat het vinden van massavernietegingswapens niet zo makkelijk zal zijn als eerst werd toegegeven door de Amerikaanse regering.

Ze heeft gezegd dat ze geen twijfel heeft dat er daadwerkelijk wapens zullen worden gevonden, maar dat de hoeveelheid wapens waarschijnlijk veel lager zal liggen en dat er ook een mogelijkheid bestaat dat er alleen maar "bewijs" kan worden geleverd. De reden hiervoor is dat de "chemische wapens" "dual-use" zouden kunnen zijn (ze zouden voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt binnen de industrie). Ook heeft ze gezegd dat de wapens in "bits-en-pieces" zouden kunnen worden gevonden.

In de maanden voor de oorlog hadden zowel Condoleezza Rice als Colin Powell gezegd dat Irak heel ver was gevorderd in het ontwikkelen en verspreiden van onconventionele wapens. Op 5 februari werd in de Veiligheidsraad zelf door Colin Powell gezegd dat Irak bezig was met het laden van raketten op verchillende locaties met biologische wapens.

Toen Hans Blix, de hoofd wapeninspecteur van de Verenigde Naties, veronderstelde dat de wapens veel gefragmenteerde en in mindere mate aanwezig zouden zijn werd hij voor naief en incompetent uitgemaakt uitgemaakt door de Amerikaanse regering.

De tactiek van de VS is nu te verklaren dat Saddam "bezig" was met het verkrijgen van deze wapens en dat de werkelijke bedreiging daarvandaan kwam. Dit maakt het voor de Coalitie een stuk moeilijker, vooral omdat Dr Hans Blix zijn werk niet heeft kunnen afmaken.