Bush trekt 15 miljard uit tegen AIDS

Elevation had ons via de newssubmit het volgende te melden:

President Bush van de VS heeft het Amerikaanse congres gevraagd een wet goed te keuren die in totaal 15 miljard dollar vrijmaakt voor Aids-bestrijding in Afrika. Het aantal HIV-positieven is Afrika is enorm: 30 miljoen, waaronder zo'n 3 miljoen kinderen onder de 15. In landen als Botswana is bijna 40% van de bevolking geïnfecteerd, de gemiddelde levensverwachting is maar 35 jaar. Ter vergelijking, de levensverwachting in Nederland is 78 jaar.

"We can turn our eyes away in resignation and despair, or we can take decisive, historic action to turn the tide against this disease and give the hope of life to millions who need our help now" aldus Bush.

Het voorstel gaat uit van het ABC- programma, zoals dat ook in Oeganda succesvol gebruikt wordt. ABC staat voor 'abstinence, being faithful in marriage, and condoms'. (Onthouding, huwelijkse trouw en condooms) Sinds het programma in Oeganda is ingevoerd is het aantal AIDS-infecties drastisch afgenomen, en is het percentage besmette zwangere vrouwen gehalveerd.

Bepaalde conservatieve kringen in de republikeinse partij hebben zich kritisch uitgelaten over het voorstel omdat het gebruik van condooms gepromoot wordt. Ook de katholieke kerk heeft bezwaren geuit. Voorstanders wijzen er op dat, hoewel het verstrekken van condooms ook deel van het plan is, de nadruk vooral zal liggen op onthouding.

Het congres stemt waarschijnlijk volgende maand over het voorstel. Wordt het aangenomen dan zal over de komende 5 jaar 15 miljard dollar uitgetrokken worden om AIDS te bestrijden, te beginnen met 2 miljard in 2004. Het plan concentreert zich op 14 landen, waaronder ook enkele in de Cariben.