Aantal terreurdaden in 2002 flink gedaald

Het aantal terroristische aanslagen in 2002 is in vergelijking met het rampjaar 2001 flink gedaald, zo blijkt uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. In 2001 was er wereldwijd sprake van 355 aanslagen, vorig jaar waren dit er 199.

Volgens het rapport, getiteld 'Patronen van Globaal Terrorisme, zijn er vorig jaar 752 personen door terroristische aanslagen om het leven gekomen. De bomaanslag op het Indonesische eiland Bali telde het meeste slachtoffers; ruim tweehonderd.

Het lijstje met de 'staatssponsors van terrorisme' blijft gehandhaafd. De Verenigde Staten zien in 2002 vooruitgang bij Syrië en Libië, alhoewel bij Syrië de anti-Amerikaanse houding tijdens de Irak-oorlog niet is meegerekend. De andere vijf landen op de lijst zijn Cuba, Iran, Noord-Korea, Sudan en Irak. Powell, minister van Buitenlandse Zaken, liet woensdag weten voorstander te zijn van het schrappen van Irak op de lijst. Door het schrappen van Irak worden de Amerikaanse sancties opgeheven, wat de handel en economie in Irak ten goede komt.