'Subjectieve' CNN van de noordelijke kabel

In Groningen en Drenthe zal de Amerikaanse nieuwszender CNN per 1 januari 2004 van de kabel verdwijnen, zo bevestigde voorzitter van de programmaraad G. Horstmann gisteren. CNN zou een "te pro-Amerikaanse karakter" hebben.

Euronews, volgens de raad een neutralere nieuwszender, moet de frequentie van CNN overnemen. "We willen voor de inwoners van Noord-Nederland een zender die het beeld objectief weergeeft", aldus de voorzitter. Ook de nieuwszender BBC World werd door de programmaraad subjectiviteit in de oorlog verweten en viel hiermee af.

De raad in Groningen en Drenthe besloten al eerder om vanaf 1 juli dit jaar Veronica en Kindernet uit het noordelijke zenderpakket te halen. Volgens Horstmann is het nieuwe pakket nog niet definitief. De zender, maar ook kijkers, kunnen bezwaar aantekenen tegen het besluit. Zo vecht de zender Veronica het besluit van de raad aan. "Het is nog geen gelopen koers. Maar over het algemeen neemt kabelaanbieder Essent ons advies gewoon over." De voorzitter liet weten het besluit alleen te willen herzien wanneer er "flink wat klachten van kijkers binnen zouden komen."

Voorzitter Horstmann denkt dat de Noordelijke programmaraad slechts één van de eerste is van de velen die nog zullen volgen. "Veel lokale programmaraden moeten hun advies voor 2004 nog uitbrengen. Ik wil niet op de zaken vooruit lopen, maar het zou me niets verbazen als meer regio's ons pleidooi voor meer Europees getint nieuws zullen overnemen."