VS geven asiel aan Iraakse advocaat

IrakDe Iraakse advocaat, die de Amerikaanse troepen heeft geholpen bij het localiseren en redden van Soldaat Jessica Lynch, heeft asiel gekregen in de Verenigde Staten. Dit werd dinsdag bekend gemaakt.



Volgens Tom Ridge van Binnenlandse Veiligheid hebben zowel Mohammed Odeh al-Rehaief, zijn vrouw en zijn dochter asiel gekregen.

Al-Rehaif bezocht zijn vrouw, die werkte als verpleegster in het Saddam ziekenhuis in Nassiriya toen hij Lynch opmerkte in het ziekenhuis. De soldaat lag gewond in een ziekenhuisbed toen de advocaat zag dat een Iraakse veiligheidsagent haar sloeg. Hij besloot om hulp te halen. Hij liep daarvoor verschillende kilometers om de Marines te bereiken en tekende voor hen een plannetje om Lynch te bevrijden.

Ridge zei in zijn toespraak : "Mr. al-Rehaief moet weten dat Amerikanen dankbaar zijn voor zijn moed en zijn medeleven. Hij zag dat één van onze soldaten werd gemolesteerd en met risico voor zijn eigen leven besloot hij daar iets aan te doen. Het is een goed signaal naar zowel zijn familie als naar de Iraakse bevolking en de wereld."

Al-Rehaief vroeg asiel aan in Arlington, Virginia. Hij heeft het recht om te wonen en te werken in de Verenigde Staten en kan de Amerikaanse nationaliteit aanvragen.