"Bezuinigingsplan CDA-VVD onuitvoerbaar"

victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het verwachte kabinet van CDA en VVD kan zijn belofte om meer controle en minder gedogen niet nakomen als de voorgenomen bezuinigingen op het ambtenarenapparaat doorgaan. Dit stelt Guus van Huygevoort, voorzitter van de ambtenarenvakbond Abvakabo. CDA en VVD liggen volgens hem "op ramkoers". De voorgenomen bezuinigingen zouden ertoe leiden dat er veel van de geplande beleidmaatregelen in de praktijk straks onuitvoerbaar worden.

In een interview met het Eindhovens Dagbad waarschuwt Van Huygevoort ervoor dat de komende vier jaar op sommige ministeries de helft van het aantal ambtenaren zal moeten verdwijnen, als de bezuinigingsplannen van CDA en VVD worden doorgezet. "Door alle bezuinigingen van de laatste jaren is alle lucht al uit het apparaat. Als ze nog meer wil bezuinigen, moet het kabinet maar aangeven welke taken ze vindt dat de overheid niet meer moet uitvoeren."
Voorbeelden die worden aangehaald noemt zijn onder meer de controles op veiligheidsregels door de overheid, na de rampen in Volendam en Enschede.

In de tot nu toe uitgelekte plannen voor het toekomstige regeerakkoord staat onder meer dat de salarissen van de ambtenaren in de komende vier jaar met niet meer dan 1,5% mogen stijgen. Van Huygenvoort zegt daarover: "Er wordt onvoldoende rekening gehouden met onze wensen. Ze gaan er in hun plannen als vanzelfsprekend vanuit dat wij de lonen wel zullen matigen. Maar dat is niet zo. Wij gaan over de CAO's in de publieke sector. En ik laat me niet door de politiek in een bepaalde richting dwingen, als ze zelf niet de voorwaarden biedt waaronder wij akkoord kunnen gaan met loonmatiging."

Van Huygevoort wil liever dat de overheid en de werkgevers als tegenprestatie voor loonmatiging werk maken van de huidige pensioenproblematiek. "De pensioenpremies zijn niet overal kostendekkend. Ik hoor steeds meer signalen dat de overheid als werkgever niet langer bereid is hogere premies te betalen. Werknemers zijn dat wel." Een ander punt dat hoog op de vakbondslijst staat is de alsmaar duurder wordende kinderopvang. "Werkgevers zijn nog steeds te ouderwets in hun denken over de combinatie van werk en privéleven. De kosten van de kinderopvang rijzen de pan uit. Werkgevers dragen daaraan te weinig bij."