Hoogspanningskabel mysterieus doorgesneden

Op 19 april dit jaar vond er een vreemd voorval plaats op Hatsushima Island bij Japan. Het hele eiland kwam zonder stroom te zitten doordat een 12,7 centimeter dikke hoogspanningskabel die op 30 meter onder het wateroppervlak lag doormidden gesneden was.

De 12,7 kilometer lange kabel die Hatsushima, een populaire toeristentrekpleister van stroom voorziet, was op 1,25 kilometer vanaf Atami Port waar de kabel binnenkomt verbroken.

Tokyo Electric Power Co. zegt dat het heel moeilijk is om een kabel met 6,6 kilovolt spanning onder water doormidden te krijgen. "Om de kabel onder water door te knippen moet je de kabel aan twee kanten met een elektrische spanning insnijden. Dit betekent dat je een installatie onder water plaatst, of een geankerd schip met een elektrische krachtbron op de plaats moet hebben. Daarbij moet de elektriciteit van de kabel afgesloten worden, omdat degene die de draad doorsnijdt geëlektrocuteerd zou worden".

Op foto's van de plek bleek de sterke kunststof omhulling van de kabel op mysterieuze wijze te zijn verdwenen, en de dikke ijzeren draden waren blauw-zwart verbrand. Een einde van de kabel lag 55 meter er vandaan.

Takao Mizuguchi, een 67-jarige visser zegt: "De plek is precies op onze route. Er is zeer veel vaarverkeer, en niemand kan hun schip daar stoppen om aan de slag te gaan met iets. Dat is veel te gevaarlijk.". Hij vervolgt: "Die dag waaide het te hard om een anker uit te laten.".

De mogelijkheid dat een vissersnet de kabel doorgesneden zou kunnen hebben is uitgesloten. Op het moment dat de kabel brak waren er geen vissersboten nabij de plek. Wel passeerde er een veerboot rond 7:30, het tijdstip dat de kabel doorgesneden werd. Yasushi Shibata, de woordvoerder van Fujikyu Marine Resort zegt: "De kapitein deelde mee dat er geen boten stillagen in de omgeving. Als er wel boten stilgelegen hadden in het ruwe weer had hij het opgemerkt."

Tokyo Electric Power Co. gelooft dat de kabel met opzet is doorgesneden, en heeft aangifte gedaan bij de Shimoda Coast Guard Office.