Bestrijder Islamitische agressie zalig verklaard

Paus Johannes Paulus II heeft dit weekend voor ongeveer 50.000 gelovigen op het Sint-Pietersplein zes Italianen zalig verklaard. Eén van de zaligverklaarden was padre Marco, de Italiaanse kapucijner monnik Marco D'Aviano.
D'Aviano voorkwam in 1683 dat moslims Wenen konden veroverden en daardoor de macht in Europa kregen. De monnik kwam in actie nadat de Ottomaanse sultan Mehmet IV in dat jaar aan keizer Leopold I had gezegd Wenen te zullen binnenvallen met de woorden: ''Ik raad je aan om me in je residentie te ontvangen, zodat ik je hoofd af kan snijden''. Een leger van 150.000 Turken kwam aan bij de muren van Wenen. De christelijke legers waren indertijd sterk verdeeld, maar D'Aviano wist ze te verenigen, waarna de oppermachtig lijkende Turken werden verdreven. Marco D'Aviano wordt hierdoor dan ook gezien als een belangrijk symbool voor de verdediging van het christendom in Europa tegen islamitische agressie.

De zaligverklaring trok opvallend veel politici van de Noord-Italiaanse zeer rechtse regeringspartij Lega Nord van Umberto Bossi. Deze partij heeft zich altijd fel verzet tegen de opkomende islam in Europa en heeft zelfs voorgesteld om van D'Aviano de beschermheilige van Europa te maken.