Lombok geen 'multicultureel paradijs' meer

De wijk Lombok in Utecht gold altijd als hét voorbeeld van een geslaagde multiculturele wijk. Maar dat is voorbij; oplopende spanningen tussen bevolkingsgroepen bezorgen welzijnswerkers kopzorgen. De tegenstellingen tussen de verschillende culturen, die eerst alleen onderhuids aanwezig waren, komen volgens hen steeds meer aan de oppervlakte.

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 en de opkomst van de Lijst Pim Fortuyn zijn de spanningen tussen alloch- en autochtone bewoners toegenomen. Maar óók tussen allochtonen groepen botert het niet meer; Turken en Marokkanen, hindoestanen en moslims geven op elkaar af.

Welzijnswerkster Brenda Hassell, zelf van Antilliaanse afkomst, merkt dat ook zij sinds 11 september regelmatig wordt aangesproken op haar huidskleur: ,,De autochtone Lombokkers zeggen over allochtonen: Het stinkt zo erg als ze gegymd hebben''.

Turken liggen steeds meer overhoop met Marokkanen. Een welzijnsmedewerker zegt: ,,Marokkanen zorgen voor de grootste problemen. Op het Schimmelplein bijvoorbeeld lopen jongens rond die wel zeven delicten op een dag plegen. De buurt heeft daar enorm veel last van. Turken zeggen: 'Wij krijgen een slechte naam door die Marokkanen'. Dat komt vooral doordat Marokkanen de verantwoordelijkheid voor hun kinderen bij de school en op straat leggen. Dat zijn ze zo gewend, maar dat is hier niet gewoon. Kinderen worden niet gecorrigeerd en zorgen voor overlast. Daar hebben de Turken ook last van, bijvoorbeeld omdat hun auto wordt beschadigd''.

Het beeld van een wijk waar de integratie wél goed zou zijn gelukt, is volgens de welzijnswerkers dan ook achterhaald. Vooral voor de problematiek tussen allochtonen onderling is nog veel te weinig aandacht, vinden ze.