SARS gooit adoptie van kinderen in de war

Door het SARS virus kunnen Chinese adoptie kinderen de eerstkomende tijd niet naar Nederland afreizen. Dit om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Tientallen paren die in mei hun adoptie kind zouden afhalen moeten nu minimaal een maand daarmee wachten. Aldus drie bureaus in Nederland die kinderen uit het Verre Oosten adopteren. Door de strenge Chinese maatregelen tegen de ziekte zijn hele gebieden van de buitenwereld afgesloten. Waaronder ook de Chinese instantie die de legalisatie van de documenten van de adopties regelt.

Ook de tehuizen waar de kinderen nu verblijven houden de deuren liever dicht. Ook zijn alle niet noodzakelijke reizen verboden of beperkt. Directeur van de Vereniging Wereldkinderen, Ina Hut, verklaarde dat er op dit moment veel onzekerheden en risico's zijn. Ook de stichtingen Kind en Toekomst en Meiling moesten tientallen paren teleurstellen.

De actie van de adoptiebureaus werd door een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse zaken 'heel verstandig' genoemd.