De zon had in maart 2000 twee noordpolen

Wetenschappers hebben een supercomputer ontwikkeld die zonnewinduitbarstingen kan voorspellen. Zonnewind is schadelijk voor satellieten en kan elektriciteitsnetten op aarde uitschakelen. Dit is mogelijk gemaakt door een vreemde gebeurtenis in maart 2000.

In maart 2000 had de zon twee noordpolen. "Het klinkt onmogelijk, maar het is waar", zegt Pete Riley van Science Applications International Corporation (SAIC) in San Diego. "Het is in feite een neveneffect van de zonnecyclus". De zuidpool verdween niet echt, maar er vond een poolomwisseling plaats, iets dat in cycli gebeurt bij de zon en planeten.

De supercomputer Blue Horizon en data van ruimteschepen van NASA's ACE en ESA-NASA's Ulysses verschaft informatie hoe het magnetisch veld van de zon de planeten van het zonnestelsel kunnen beinvloeden. Tijdens de pole-shift in 2000 werd een enorme toename van de zonnewind gemeten. De nieuwe software in de computer heeft succesvol magnetische velden in de ruimte op afstand van 600 miljoen kilometer weten te voorspellen.

Het is belangrijk om te weten wanneer er zo'n uitbarsting plaatsvindt omdat men zich op aarde dan kan voorbereiden op elektriciteitsstoringen.