Allochtone vrouwen gaan verzet plegen tegen allochtone mannen

Steeds meer allochtone vrouwen zullen zich de komende jaren in snel tempo gaan verzetten tegen onderdrukking door allochtone mannen. Dat zegt hoogleraar seksuologie J. Frenken. Volgens hem zijn de eerste tekenen al zichtbaar; zo verzetten allochtone meisjes zich meer en meer tegen zaken als gearrangeerde huwelijken en verplichte maagdelijkheid voor het huwelijk. Het verzet daartegen ziet Frenken al in de toename van hulpvragen van moslimvrouwen, bij onder meer de blijf-van-mijn-lijfhuizen.

Frenken voorziet de komende tijd een emancipatiegolf van allochtone vrouwen. Die zal met veel meer conflicten gepaard gaan dan die uit de jaren zestig van de vorige eeuw, toen Nederlandse vrouwen zich ''los'' vochten.

Zorgen maakt Frenken zich vooral over de inperkingsmoraal die binnen de allochtone gemeenschap heerst. ''Moslimvrouwen en -meisjes lijden onder deze moraal die stelt dat seksualiteit alleen in dienst staat van de voorplanting. Nederlandse vrouwen hebben zich daar in de jaren zestig van los gemaakt. Allochtone meisjes en vrouwen gaan zich onherroepelijk verzetten tegen zaken als gearrangeerde huwelijken, uitgaansbeperkingen, onderdrukking van de seksualiteit en maagdenvlieshersteloperaties."

De seksuoloog waarschuwt dat de overheid veel 'kennis over seksualiteit in het veld' kwijtraakt. Frenken is deze maand met pensioen gegaan als hoogleraar aan de Universiteit van Leiden, en met hem verdwijnen er nog drie collega's. Voor de twee hoogleraren seksuologie die overblijven is nog onduidelijk of ze geld krijgen voor een onderzoeksprogramma. "De laatste jaren zijn we achterover gaan leunen, omdat men van mening is dat we het allemaal wel weten. Maar we moeten nu juist de vinger aan de pols houden''.

Frenken pleit ervoor het seksuele taboe bij allochtonen te doorbreken. Met wetenschappelijk onderzoek moeten de aard en omvang van het probleem volgens hem boven water worden gehaald.