Nieuwe feiten in 'Margarita-gate'

De directeur van het Kabinet der Koningin, Felix Rhodius, heeft in de affaire 'Margarita' een ambtsmisdrijf gepleegd. Dat heeft landsadvocaat Daalder premier Balkenende in een brief laten weten, zo heeft het RTL Nieuws uit diverse betrouwbare hooggeplaatste bronnen vernomen.

Rhodius gaf informatie uit het BVD-onderzoek naar Edwin de Roy van Zuydewijn, de huidige man van prinses Margarita, door aan anderen. Daarmee heeft hij zijn geheimhoudingsplicht geschonden.

Premier Balkenende heeft de conclusies van de landsadvocaat niet doorgegeven aan de Tweede Kamer, waardoor hij informatie heeft achtergehouden. Hij zou dat hebben nagelaten omdat de koningin tegen zou zijn geweest. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst deed hij dat echter omdat er tegenstrijdige verklaringen over het handelen van Rhodius waren.

De advocaat van De Roy van Zuydewijn en Margarita is blij met deze steun uit onverwachte hoek. Hij zegt 'prettig verrast' te zijn door de informatie. Ook liet hij weten te verwachten dat Balkenende de Tweede Kamer meer informatie heeft onthouden.