Grote criminelen blijken beleggers te zijn

In plaats van het geld over de balk te gooien blijken grote criminelen die veel geld hebben het juist te beleggen in onroerend goed, aandelen, obligaties en waardepapieren. Voor het leiden van een luxe leven wordt betrekkelijk weinig geld uitgetrokken.

Tot deze ontdekking kwamen onderzoekers van de politiedienst Nationale Recherche Informatie. 'Kleine' criminelen, die met een vermogen van minder dan 450.000,- euro, blijken wel veel geld uit te geven aan dure auto's en vakanties, ook gokken ze veel. Het bestedingspatroon van de 'grote' criminelen is meer gelijk aan dat van een zakenman aldus de politie. Die spreiden hun belangen.

Er werden 52 grote zaken onderzocht door de Nationale Recherche Informatie dienst, in de periode van 1993 tot 1999. 178 miljoen gulden, van de getraceerde 222 miljoen gulden (ongeveer 100 miljoen euro), bleek te zijn geïnvesteerd. Daarvan was iets meer dan de helft in het buitenland geïnvesteerd. 15 miljoen waren in contanten en 19 miljoen opgegaan aan luxe artikelen.